Pin It

PL | EN

998058 202475743248589 1650881480 n

O ile projekt restauracji może powstać w ciągu miesiąca, o tyle jego realizacja i nadzór nad inwestycją rozciąga się na okres pełnego niespodziewanych  zmian, burzliwego roku. Efekt końcowy prezentuje się imponująco. Ale zanim osiągnięto finał, konieczna była stała współpraca inwestorów, projektantów i wykonawców.

Inwestorzy zgłosili się z wizją  restauracji połączonej z winiarnią i 10-ma pokojami hotelowymi. Budynek był w stanie surowym zamkniętym, stylem nawiązywał do klasycznego dworu polskiego. Oferta lokalu miała być skierowana do mieszkańców podpoznańskich Plewisk, którzy nie musieliby wybierać się do centrum Poznania, by w oprawie dobrze zaprojektowanego wnętrza, skosztować znakomitej kuchni. Restauracja miała być również przystosowana do obsługi wesel, komunii, urodzin, imprez firmowych i konferencji.

DSCF2851IMG 0301IMG 0302IMG 0306IMG 0312IMG 0320IMG 0322IMG-20120703-00415

Projekt wnętrza zakładał przedzielenie przestrzeni na dwie sale- tak aby  odbywające się  spotkanie zamknięte nie przeszkadzało w "normalnej" pracy lokalu. Udało się to dzięki systemowy szklanych, rozsuwanych drzwi, zróżnicowaniu wysokości sufitu i wykończenia podłogi. Poza tym, projektantom zależało na "uwspółcześnieńiu" miejsca. Elegancki klasyczny styl przełamany został elementami o charakterze przemysłowym i retro. Część scian wyłożona zotała białą "starą" cegłą.  Taka mieszanka stylistyczna znakomicie pobudza apetyt!

rzut-4sala-konferencja-18grupa-18g-sala-weselna

Bardzo wiele elementów wyposażenia zostało zaprojektowanych na indywidualne zamówienie i wykonanych przez fachowców: zabudowa baru, regały na wino, pomocnik kelnerski, balustrady, parapety, przepierzenia a nawet rolety, na których nadrukowano nazwę lokalu w różnych językach. Pod koncepcję wystroju wnętrza restauracji dopasowano instalacje, wiele materiałów musiało posiadać atesty – np. wiszący nad świetlikiem dekoracyjny bryt papieru.

Untitled-2-copyUntitled-3-copyUntitled-5-copyUntitled-4-copyUntitled-11-copyUntitled-10-copy

Untitled-12-copy

Recepcja- bar "winny" także zmienił swój wygląd w trakcie prac wykończeniowych. Motywem przewodnim obu barów są krzyżujące się podziały na butelki- one pozostały. Dodatkowo zaprojektowany został element wystroju wnętrza restauracji wiszący nad barem, w którym zamontowano oświetlenie.

Untitled-9-copyUntitled-8-copyUntitled-7-copynowy-Barxz12012-12-12 162117ScreenHunter 140-JulScreenHunter 141-Jul

Autorskim rozwiązaniem był zestaw zasłon kulisowych, utrzymanych w zgaszonej kolorystyce.

ScreenHunter 124-Jul 002rg3

Pomyślano nawet o dekoracyjnych grafikach na całą wysokość ściany, znajdujących się w głębi głównego pomieszczenia.

grafika-prawa-stronagrafika-lewa-strona

 Sufit podwieszany jest następnym rozdziałem historii powstawania lokalu. Projekt restauracji ewoluował od wiszących paneli drewnianych, przez świetlik, po świecącą kompozycję z abażurów- kostek, które są dekoracyjnym źródłem miękkiego światła. Abażurami  wykoanałą firma ABASTYL.

sufit2-kopia1

ScreenHunter 124-Jul

sufit-styczen11sufit-styczen2

1010936 10152949191980203 483195616 n

ScreenHunter 142-Jul

ScreenHunter 143-Jul

Prace wykończeniowe posuwały się naprzód wewnątrz jak i na zewnątrz budynku. Przedstawiono kilka koncepcji kolorystyki elewacji (wykonano nawet próbę malowania na ścianie), tak aby budynek wyróżniał się z otaczającej go zabudowy domków jednorodzinnych. Nad rzędem okien, na dach zaprojektowany został szyld i markiza. Wykonanie drzwi zewnętrznych także oddano w ręce specjalizującej się w tym firmy.

ScreenHunter 123-JulScreenHunter 122-Jul

ScreenHunter 119-Julfiga

 

ScreenHunter 138-Jul1044869 10152949191460203 1338817952 n

ScreenHunter 139-JulScreenHunter 120-Jul

Równolegle z projektem wnętrza powstawała koncepcja wizualnej identyfikacji marki. Logotyp, menu, wizytówki, pieczątki i strona internetowa miały za zadanie nie tylko informować, ale także prezentować charakter restauracji, zachęcać, aby zajrzeć do środka i zasmakować.

Pierwszą wersją nazwy było "Avocado". Zostały przygotowane wstępne projekty i zarezerwowana domena pod stronę internetową, ale okazało sie że pod tą nazwą istnieje w pobliżu inny lokal. Ostatecznie wybrano "Figa". Dla części hotelowej zaproponowano oddzielną nazwę "Villa Pollensa"

logo-1a logo-1blogo-1c

2312

910

11

 

POLENSA-LOGO

ScreenHunter 121-Jul

Obrazek-62Obrazek-61

Zrzut-ekranu-2013-06-24-godz

Untitled-7-copy1Untitled-6-copy1Untitled-5-copy1Untitled-3-copy1Untitled-2-copy1Untitled-1-copy1

Restauracja została otwarta w miesiącu, kiedy wczesne gatunki figowce wydają pierwsze owoce. Klienci chwalą i kuchnię i wnętrze.

Zapraszamy, aby odwiedzić i "polubić" to miejsce.

969358 202157669947063 1361631313 n

969602 203487306480766 1645981187 n1969449 183551705140993 30219567 n1010936 10152949191980203 483195616 n1045001 196162410546589 1441267438 n

 Zdjęcia Restauracji pochodzą  ze strony https://www.facebook.com/RestauracjaFiga oraz http://www.abastyle.eu/

zdjcie

Our website is protected by DMC Firewall!